Forum Tiguan Sharan Yeti Alhambra Touran Roomster vag-van-suv.pl

Pomoc , Porady Techniczne , Przyjaźń , Dobra Zabawa.
Teraz jest czwartek, 18 października 2018, 21:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2016, 12:30 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 czerwca 2016, 10:11
Posty: 9
Auto: VW Tiguan 2007-
Silnik: 2,0 TDI CR CBAB 140
Imię: Gracjan
Witam.
Mam Tiguana z 2007 roku i zamontowaną nawigację RNS 315 (2012 rok) z kamerą cofania. Problem polega na tym, że kamera czasami działa, czasami nie. Najczęściej działa przez parę sekund od włączenia biegu wstecznego, następnie pojawia się komunikat: "Obecnie optyczny system parkowania jest niedostępny". Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Z góry dziękuję za pomoc.


 


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 07:12 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 16 lutego 2011, 15:36
Posty: 820
Lokalizacja: Olsztyn - Wrocław
Auto: VW Sharan MKI FLII 2004-2010
Silnik: 1,9 TDI BTB 150
Imię: Daniel
wydaje sie jak by coś z impulsem zasilania.
1. Sprawdź kable czujnik wstecznego lub sam czujnik od wstecznego może nie podaje impulsu.
2. Przelotka guma klapy tylnej
3. zasilanie kamery . najlepiej zobaczył bym czy na krótko podłączenie plusa i minusa zadziała kamera , oczywiście przy włączeniu wstecznego.

________________________________________________________________________________________________
Sharan Special Sport by daneczek76
Forum Tiguan Forum Sharan Forum Alhambra Forum Touran Forum Yeti Forum Roomster


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 22:01 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 6 lutego 2015, 23:19
Posty: 18
Auto: VW Tiguan 2007-
Silnik: 2,0 TDI CR CFFB 140
Witaj ja bym sprawdził właśnie włącznik świateł cofania, sprawdź czy świeci ci się żarówka po włączeniu wstecznego umnie w poprzednim vw właśnie tem czujnik był przyczyną nie włączania się kamery.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 22:19 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 16 lutego 2011, 15:36
Posty: 820
Lokalizacja: Olsztyn - Wrocław
Auto: VW Sharan MKI FLII 2004-2010
Silnik: 1,9 TDI BTB 150
Imię: Daniel
A przypomniało mi się Gracjano83 ta kamera twoja to fabryczna instalacja czy ktoś dorabiał.
Kolega w pasacie CC miał podobny motyw miał uszkodzony Sterownik kamery cofania wiem że dawał do jakiegoś elektronika i wymienił mu stabilizator w sterowniku .
dla VW TIGUAN jest to moduł nr: 5N0907441A

Chyba że masz zrobione na nie oryginanym jak w tej aukcji: http://allegro.pl/modul-kamera-cofania- ... 89474.html

reasumując na początek wyciągnął bym radio i sprawdził wszystkie kostki czy dobrze siedzą i to samo przy kamerze. A potem dalsze kroki.

________________________________________________________________________________________________
Sharan Special Sport by daneczek76
Forum Tiguan Forum Sharan Forum Alhambra Forum Touran Forum Yeti Forum Roomster


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2016, 22:39 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 czerwca 2016, 10:11
Posty: 9
Auto: VW Tiguan 2007-
Silnik: 2,0 TDI CR CBAB 140
Imię: Gracjan
Witam ponownie.
Wszystko się wyjaśniło. Po podpięciu pod komputer okazało się, że mój samochód (niedawno kupiłem) najprawdopodobniej miał hak holowniczy. Fizycznie jednak go obecnie nie ma. Po dezaktywowaniu haka holowniczego przez komputer kamera działa bez zarzutu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
height= height=