Forum Tiguan Sharan Yeti Alhambra Touran Roomster vag-van-suv.pl
http://vag-van-suv.pl/

Sporadycznie.....brak przyspieszenia.
http://vag-van-suv.pl/viewtopic.php?f=21&t=747
Strona 4 z 5

Autor:  oberech [ czwartek, 11 sierpnia 2016, 22:12 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Tak czytam na temat wymiany gruchy w silnika TDi i jakoś nie wiem czy przed zamontowaniem jej trzeba jakoś sztangę ustawiać czy można ją normalnie wstawić. No i czy ktoś już sam wymieniał gruchę w sharanie bo jak patrzę z góry to nieciekawy dostęp do niej jest :facepalm: , może ktoś ma jakiś patent bez zdejmowania turbiny :help:

Autor:  Bogos [ piątek, 12 sierpnia 2016, 17:59 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Spokojnie dasz radę . Nie odkręcaj gruszki z podstawą od turbo tylko gruszkę odkręć od podstawy na której jest zamocowana gruszka. gruchę jak wymieniasz na uzywke ori to powinno być natomiast jak nową zakładasz to już chyba trzeba bedzie regulować,(nie wiem)

Autor:  oberech [ piątek, 12 sierpnia 2016, 20:05 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

To jeszcze jedna kwestia a mianowicie chodzi o marke gruchy. Proponuja mi KKK lub Garreta, lecz w innym sklepie pytaja sie o producenta turbiny bo nie wszystkie pasuja. Takze jestem w kropce co do kupna :(. Moze ktos juz wie jakiej firmy tam wsadzic te gruche. Sorki za brak pl znakow ale piesze z telefonu.

Autor:  andrew7800 [ sobota, 13 sierpnia 2016, 01:23 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Sztangę od gruszki musisz wyregulować a gruszkę kupuj do firmy turbiny i nie bedzie problemu. Na turbinie jeśli pisze Garrett to turbo Garretta. Na części zimnej turbo znajdziesz oznaczenia. Użyj lusterka i latarki szybciej sprawdzisz co masz zamontowane.

Autor:  oberech [ sobota, 13 sierpnia 2016, 09:57 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Dzięki. Pierwszy raz mam do czynienka z turbo bo poprzednie autka były bez. Jutro sie zabiore za sprawdzenie firmy tej turbinki

Autor:  oberech [ sobota, 13 sierpnia 2016, 19:17 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Już wiem jaka firma turbo a jest to garrett także teraz szukanie sklepu z gruchą bo się okazuje, że nie we wszystkich mają, a jak jest to nie wiedzą czy ta akurat będzie pasować.
Taka rzecz mnie nie pokoi a mianowicie przy rurze od filtra powietrza jest olej i czy to znaczy, że już dogorywa czy może ma takie możliwości nieznacznego popuszczania

Autor:  andrew7800 [ sobota, 13 sierpnia 2016, 23:33 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Jeśli w rurze od intercoolera jest tylko film olejowy czyli delikatny nalot to turbo delikatnie puszcza olej ale jak oliwy jest tam sporo to może oznaczać że turbina będzie do regeneracji.
Jeśli chcesz się upewnić to rozbierz i przemyj rury i po złożeniu trochę pojeździj. Jeśli w krótkim czasie zaolejenie powróci to turbo do naprawy lub wymiany.

Autor:  rist [ czwartek, 18 sierpnia 2016, 15:54 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Witam. Bedac w Przemyslu "zahaczylem" o warsztat regeneracji turbin. Zlecilem demontarz mojej z sharana i ewentualnie zregerowania. Cos tam zregenerowali (tulejka, pierscienie itp.) Auto niewiele lepiej przyspiesza a "dzwiek dzwoneczkow" dalej slychac przy obrotach 1500 do 2000 podczas lekkiego dodawania gazu i zdejmowania nogi z pedala gazu. Natomiast co mi powiedzial mechanik to ze byl nagromadzony nagar na kolektorze turbiny (2 cylinder). Nie wiem co chcial przez to powiedziec?

Autor:  stasio59 [ czwartek, 18 sierpnia 2016, 21:14 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

zawory

Autor:  rist [ czwartek, 18 sierpnia 2016, 21:32 ]
Tytuł:  Re: Sporadycznie.....brak przyspieszenia.

Stasiu myslisz ze to dzwonienie ma zwiazek z drugim cylindrem?

Strona 4 z 5 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/