Forum Tiguan Sharan Yeti Alhambra Touran Roomster vag-van-suv.pl

Pomoc , Porady Techniczne , Przyjaźń , Dobra Zabawa.
Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2015, 11:54 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 13:07
Posty: 647
Lokalizacja: Miasto Trier. Niemcy.
Auto: VW Sharan MKI FL 2000-2004
Silnik: 1,9 TDI AUY 115
Imię: Jurek
Krzysiek, podaje Tobie co jest napisane na opakowaniu ladowarki: EUFAB Germany 6/12 Volt, 4A. Inteligentne urzadzenie do ladowania akumulatorow AGM, Zel - i olowiowych.

Pozdrawiam

________________________________________________________________________________________________
Mowie i pisze po polsku. Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2015, 12:43 
Online
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 stycznia 2015, 23:31
Posty: 576
Lokalizacja: PL - Kraków
Auto: VW Sharan MKI 1995-2000
Silnik: 1,9 TDI AVG 110
Imię: Krzysiek
Dzięki, z tego dowiedzieliśmy się praktycznie tylko o napięciu i wydajności prądowej urządzenia
A mnie po prostu ciekawi jak i na jakiej zasadzie owo "inteligentne" urządzenie rozpoznaje AGM'a, Żela czy kwasa :)

Tak drążony ciekawością zacząłem szukać tego urządzenia - przy okazji wpadło mi w oko takie coś - pośmiejcie się
Załącznik:
Załącznik postu (zdjęcie, film, schemat, mapka, link lub inny) jest widoczny tylko dla zalogowanych Użytkowników forum.
Zapraszamy do rejestracji lub zalogowania aby widzieć załaczniki i wykorzystywać w pełni funkcje forum


Dopiero instrukcja obsługi zawierająca specyfikacje tego urządzenia podaje nieco konkretniej
Załącznik:
Załącznik postu (zdjęcie, film, schemat, mapka, link lub inny) jest widoczny tylko dla zalogowanych Użytkowników forum.
Zapraszamy do rejestracji lub zalogowania aby widzieć załaczniki i wykorzystywać w pełni funkcje forum


Ta ładowarka ma parametry jak Twoja Jurek - tyle że obudowa nieco inna - pełna instrukcja jakbyś chciał poczytać tutaj PL a tutaj DE

Przypuszczam ze specyfikacji i tego co pisałeś że zastosowałeś zapewne ładowanie szybkie
Instrukcja obsługi napisał(a):
W przypadku podłączenia do akumulatora 12 V, wciskając przycisk MODE, możesz przełączać się pomiędzy programami ładowania: „motocykl”, „samochód”, „mróz”. Przy rozpoczęciu procesu ładowania, na dwie sekundy zostanie wyświetlona maksymalna wartość prądu, jakim akumulator może być ładowany; następnie wyświetlana będzie realna wartość prądu ładowania.
Urządzenie dopasowuje prąd ładowania akumulatora na podstawie poziomu jego naładowania, aby osiągnąć optymalny poziom ładowania.
Wskazany maksymalny prąd ładowania akumulatora jest dostarczany jedynie w trakcie głównej fazy ładowania.
Po osiągnięciu pełnego poziomu naładowania, prąd ładowania jest redukowany. W ten sposób akumulator jest ładowany optymalnie, stopniowo, aż do osiągnięcia pełnej pojemności


Poczytałem wiem że dopasowuje prąd lądowania ale dalej nie wiem jak rozpoznaje rodzaj akumulatora :)


 

________________________________________________________________________________________________
O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci - J.W. Goethe
Pozdrawiam Krakowa - Krzysiek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2015, 22:54 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 13:07
Posty: 647
Lokalizacja: Miasto Trier. Niemcy.
Auto: VW Sharan MKI FL 2000-2004
Silnik: 1,9 TDI AUY 115
Imię: Jurek
Krzysiek,sprawdzilem dzisiaj akumulator: trzyma jak do tej pory. Podlaczylem do niego lodowkw lodowke ktora ma 32 W. Akumulator zasilal ja przez 5 godzin, po czym odlaczylem go bo lodowka zaczela "cicho chodzic". Ladowanie do pelnego poziomu pradu zajelo ok 0,5 godziny. Doradz, czy oplaca sie to urzadzenie wraz z lodowka sobie zostawic czy wyrzucic.


 

________________________________________________________________________________________________
Mowie i pisze po polsku. Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2015, 22:57 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 lutego 2015, 23:45
Posty: 434
Lokalizacja: Jastrowie
Auto: VW Touran 1T2 2006-2010
Silnik: 1,9 TDI BLS 105
Imię: Marcin
Jurek Jak byś się chciał pozbyć to ja to przygarnę pod swoje skrzydła ;) :tongue: :tongue:

________________________________________________________________________________________________
Marcin jestem i miałem VW Touran 2.0 TDI 136 KM 2003 r modelowo 2004
Teraz mam VW Touran 1,9 TDI 105 KM 2005 modelowo 2006
GG 7631161, Skype jak coś na PW
Nie nienawidzę cwaniactwa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2015, 14:52 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 13:07
Posty: 647
Lokalizacja: Miasto Trier. Niemcy.
Auto: VW Sharan MKI FL 2000-2004
Silnik: 1,9 TDI AUY 115
Imię: Jurek
Hallo Marcin. Zobacze jeszcze jak sie "to wszystko" bedzie sprawowalo, trudno w tej chwili podjac jakakolwiek decyzje.
Pozdrawiam.

________________________________________________________________________________________________
Mowie i pisze po polsku. Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2015, 22:14 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 1 lutego 2015, 20:30
Posty: 748
Lokalizacja: uniemyśl
Auto: Seat Alhambra MKI FL 2000 -2010
Silnik: 1,9 TDI ASZ 131
Imię: stanisław
witam już byłem pierwszy Marcin pisałem do Jurka już
o tych gadżetach

________________________________________________________________________________________________
moje gg 13141438 tu zawsze jestem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2015, 22:56 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 lutego 2015, 23:45
Posty: 434
Lokalizacja: Jastrowie
Auto: VW Touran 1T2 2006-2010
Silnik: 1,9 TDI BLS 105
Imię: Marcin
Spoko nie ma problemu

________________________________________________________________________________________________
Marcin jestem i miałem VW Touran 2.0 TDI 136 KM 2003 r modelowo 2004
Teraz mam VW Touran 1,9 TDI 105 KM 2005 modelowo 2006
GG 7631161, Skype jak coś na PW
Nie nienawidzę cwaniactwa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2015, 12:18 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 1 lutego 2015, 20:30
Posty: 748
Lokalizacja: uniemyśl
Auto: Seat Alhambra MKI FL 2000 -2010
Silnik: 1,9 TDI ASZ 131
Imię: stanisław
Marcin wrazie czego dzielimy na pół :piwo2:

________________________________________________________________________________________________
moje gg 13141438 tu zawsze jestem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2015, 17:11 
Online
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 stycznia 2015, 23:31
Posty: 576
Lokalizacja: PL - Kraków
Auto: VW Sharan MKI 1995-2000
Silnik: 1,9 TDI AVG 110
Imię: Krzysiek
Oooooo patrzcie ich jak już skórę na niedźwiedziu dzielą :)

Jurek coś tu jest nie halo

Cykl rozładowania
rist napisał(a):
Podlaczylem do niego lodowkw lodowke ktora ma 32 W. Akumulator zasilal ja przez 5 godzin, po czym odlaczylem go bo lodowka zaczela "cicho chodzic".
32W z prawa Ohma = 32VA -> 32VA*5h = 160VAh
160VAh : 12V = 13,3Ah
licząc to samo drugim sposobem
32W = 32VA -> 32VA:12V = 2,66A mamy prąd płynący do lodówki
2,33A x 5h = 13,3Ah

Cykl ładowania
rist napisał(a):
Ladowanie do pelnego poziomu pradu zajelo ok 0,5 godziny.
0,5h * 4A (wydajność prądowa ładowarki)= 2Ah

zakładając ładowanie prądem max. 4A - czas ładowania owych 13,3Ah wyczerpanych przez lodówkę powinien wynosić
13,3Ah : 4A = ok. 3,3h

(obliczenia nieco uproszczone - nie uwzględniam napięcia przy rozładowaniu i ładowaniu ale poglądowo wystarczą)

więc
- albo Hurrraaaaaa Jurek ma Perpetum Mobile :) :jupi:
- albo ja nadaję się do powtórki do 7 klasy podstawówki :(
- albo zaszła jakaś pomyłka w pisaniu posta :(
- albo lodówka nie ma ciągłego poboru mocy tylko przerywany :sorry:
- albo ładowarka szaleje prądem ok. 13,3Ah : 0,5h = 23,6A co nie sądzę bo żela by szlag trafił a kable spalił

Jurku próba obciążeniem ciągłym o znanym poborze prądu np. żarówką jak pisałem albo amperomierz i zegarek oraz obserwacja prawdę dopiero powiedzą :) prosty mierniczek za 10 Eurasów kupić i tak się kiedyś przyda w domu czy w aucie a żarówkę znajdziesz - podłączyć popatrzeć i wsio będzie wiadomo :)

rist napisał(a):
.....Doradz, czy oplaca sie to urzadzenie wraz z lodowka sobie zostawic czy wyrzucic.
Lodówka jak piszesz działa, jeździsz np. na ryby - uważam że jak najbardziej przydatna, podobnie ładowarka przydatna choć trochę za mała wydajność prądowa do akumulatora Sharana (o ile jest sprawna), o samym urządzeniu "kombajnie" się nie wypowiadam bo jego temat jakoś się nie rozwinął, tam chyba był mini kompresorek jeśli działa to uważam przydatny.

Jedna uwaga z lodówką na rybach - jeśli podłączasz do aku samochodu nie wierz tablice znamionowej a sprawdź wcześniej realnie i dokładnie ile pobiera mocy, czasem widzę na kempingach zapaleńców zimnego piwa co odpalają lodówki z aku samochodu - efekt jest prosty - kable rozruchowe konieczne :) Wsio jest oki w czasie jazdy altek zwykle daje radę ale na postoju ludzie zapominają i miewają przykre niespodzianki :)

________________________________________________________________________________________________
O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci - J.W. Goethe
Pozdrawiam Krakowa - Krzysiek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2015, 21:10 
Offline
Użytkownik forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 1 lutego 2015, 20:30
Posty: 748
Lokalizacja: uniemyśl
Auto: Seat Alhambra MKI FL 2000 -2010
Silnik: 1,9 TDI ASZ 131
Imię: stanisław
albo zastosować przetwornice z 12V---na 220V wtedy trza zasilacz do lodówki zakupić

________________________________________________________________________________________________
moje gg 13141438 tu zawsze jestem


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
height= height=